Actuala recesiune manifestata la nivel international a generat o crestere de 60% pentru primele 100 de intreprinderi sociale din Marea Britanie.
Intreprinderea sociala, practic o entitate care face afaceri in slujba binelui social, reprezinta in acest moment o idee extraordinara, dar cum isi poate totusi dovedi viabilitatea in mod real? Cu siguranta ca modelele din spatele intreprinderilor sociale sunt viabile pe un anumit orizont de timp insa, economic vorbind, cel putin in Romania, mai au inca multe de dovedit. In Occident insa, lucrurile stau complet diferit. Spre exemplu, banca britanica RBS a realizat chiar si un index al primelor 100 de intreprinderi sociale din Marea Britanie, SE100 Index.
Acesta arata de fapt cifrele si rezultatele din spatele extraordinarelor povesti de succes ale intreprinderilor sociale din regatul unit si urmaresc atat performanta lor financiara cat si impactul pozitiv pe care acestea le au in societate. De asemenea, indexul RBS SE100 a urmarit in 2012 activitatea a 365 de intreprinderi sociale care au inregistrat o cifra de afaceri cumulata de 778 milioane de lire sterline.
Astfel, potrivit celui de-al treilea index anual RBS SE100, primele 100 cele mai dinamice intreprinderi sociale din Marea Britanie au crescut cu 60% in 2012. Acestea le-au depasit pe primele 100 cele mai dinamice companii FTSE (companii cu cea mai mare capitalizare de piata, cotate la bursa de valori din Londra) care au inregistrat o crestere de doar 48% anul trecut. Indexul, realizat de Matter&Co. in parteneriat cu RBS Community Banking a aratat de asemenea si ca primele 100 cele mai dinamice intreprinderi sociale din Marea Britanie au inregistrat in 2012 o cifra de afaceri cu 85% mai mare decat cele din top 100 realizat in 2011.
Nu in ultimul rand, indexul RBS SE100 arata ca in medie, 45% dintre echipele de lideri din intreprinderile sociale sunt formate din femei. “Doar putine sectoare de activitate ar putea inregistra o crestere de 60% in actualul context economic”, a declarat Alastair Grier, chief operating officer, business and commercial banking la RBS.
La randul sau, ministrul societatii civile al Marii Britanie, Nick Hurd a declarat ca o crestere a cifrei de afaceri pentru top 100 intreprinderi sociale din Marea Britanie este uluitoare, si dovedeste faptul ca intreprinderea sociala reprezinta o componenta din ce in ce mai dinamica a economiei locale. “Acesti performeri intaresc economiile locale si ofera servicii sociale de importanta majora prin activitati precum diminuarea saraciei, sprijinirea persoanelor dezavantajate in dobandirea unui loc de munca si a unor abilitati sau imbunatatirea starii de sanatate si fericire a oamenilor”, a mai spus Hurd. (A.D.)